Каква е връзката между черния дроб и естроген доминирането?

Защо е изключително важно да поддържаме черния си дроб и той да работи отлично?

Знаете ли, че черният дроб влияе на хормоните ви?

Доминирането на естрогена е често срещан дисбаланс сред жените в наши дни и се изразява като:

– ПМС;

-кисти в гърдите;

-главоболие преди менструация;

-обилни менструални периоди;

-натрупване на мазнини по бедрата и корема;

-миоми;

-ендометриоза;

-колебания на кръвната захарта и огромно разнообразие от други симптоми.

Повече от 70% от жените изпитват естрогенен превес в някакъв момент от живота си. Много от тези жени не знаят как правилно да си обяснят появата на симптомите на ПМС и да си помогнат да се отърват от тях – свикнали са да ги смятат за норма.

Ето защо, когато менструацията е съпроводена с неприятни симптоми, никой не ѝ обръща голямо внимание, което по-късно води до различни заболявания, свързани с половите хормони.

Съществуват много причини, които водят до естроген доминиране (ЕД):

-прекалено много захар в диетата;

– храни предизвикващи възпаление;

-неправилен начин на живот;

-високи нива на стрес;

-липса на разходки на слънце;

-химическо и токсично излагане;

-високи нива на ксеноестрогени около нас.

Добрата новина е, че можете да подкрепите тялото си и да си помогнете да премахнете завинаги „страха“ за неприятните симптоми на ПМС.

Съсредоточете се най-напред върху черния дроб!

Черният дроб е отговорен за разграждането на естрогена на добри и лоши фракции, от вас зависи да изберете дали искате да виждате повече полезни или агресивни естрогени.

Всеки е чувал за черния дроб като орган за детоксикация, но малко хора го свързват с балансирането на половите хормони.

Има много билки, които могат да ви помогнат да подкрепите черния си дроб, можете да ги приемате под формата на капсули, тинктури, чайове, да си ги приготвяте сами, а много от тях могат да се добавят към ястия.

Нека да ви припомня какво представлява естрогенът накратко.

Естрогенът е женски хормон (мъжете също го имат, но жените имат повече от него), който се балансира от прогестерона, но понякога тази ситуация излиза извън контрол.

Най-общо казано има 2 начина, по които това може да се случи:

 1. Дисбаланс в съотношението на метаболитите на естрогена – където 2OH е добрият метаболит, а 4 и 16 алфа OH са лошите фракции;
 2. Нарушаване на съотношението между естрадиол и прогестерон.

В крайна сметка този дисбаланс води до хронично състояние на ЕД с всички съпътстващи го симптоми.

Например възли в щитовидната жлеза. Знаете ли, че една от основните причини за тях е ЕД?

Почти никой, никога не свързва образуването на възли с баланса на половите хормони, но когато миомите (също възли) растат, хората веднага се досещат каква е причината.

Защо е така? Защото щитовидната жлеза е далеч от матката и яйчниците? Не забравяйте, че тялото е сложна система, в която всичко е свързано с всичко останало . Така че, моля, разглеждайте всички явления в тялото като верига от събития и се опитайте да откриете нейното начало и да я разплетете.

Черният дроб е най-големият вътрешен орган и неговите функции включват: детоксикация, поддържане на имунитета, регулиране на метаболизма. Когато става въпрос за детоксикация на излишния естроген – черният дроб е много важен.

Той е основният ни орган за детоксикация, премахва излишните хормони, токсините, метаболитните отпадъци и др. Това се случва на две фази, макар че по-точно е дори на 3 фази.

Фаза 1 е окисление. Изгаряне на токсини, метаболизирани естрогени, различни вещества, които попадат при нас отвън – всички те се подлагат на окисление. Това е процес на насищане с кислород и ферментация. Този процес помага да се превърнат токсините в по-лесно разграждащи се субстанции.

Фаза 2 е конюгацията. Комбинирането на токсините и отработените хормони с други вещества, за да ги направи безопасни. Основният играч в този процес е глутатионът и други антиоксиданти, които помагат за „отмиването“ на страничните продукти от окисляването.

Във фаза 1, естрогенът се разгражда до метаболити, които са по-опасни от първичната форма на естрогена. За да протече гладко втората фаза на детоксикация в черния дроб и за да се осигури ефективното премахване на метаболитите на естрогените и други токсични съединения, са необходими следните фактори и условия:

 1. Нутриенти и кофактори: Втората фаза на детоксикация изисква определени хранителни вещества и кофактори, като витамини и минерали, които помагат на ферментите да извършват своята работа. Това включва витамините B2, B3, B6, B12, фолиева киселина и минерали като цинк и магнезий.
 2. Глутатион: Глутатионът е мощен антиоксидант и ключов играч във втората фаза на детоксикация. Осигуряването на достатъчно глутатион в организма е от съществено значение.
 3. Хранене: Храната, която консумирате, има важно влияние върху втората фаза на детоксикация. Консумацията на храни богати на антиоксиданти и фитохимикали (например, селен и изофлавони), както и храни с високо съдържание на фибри, може да подкрепи този процес.
 4. Добро функциониране на черния дроб и жлъчката: За да протече втората фаза на детоксикация ефективно, черният дроб трябва да функционира добре, а жлъчният мехур трябва да отделя достатъчно жлъчен сок, който съдържа необходимите ензими.
 5. Избягване на токсини: Важно е да се намали излагането на токсини и замърсявания от околната среда, тъй като тези вещества могат да натоварят втората фаза на детоксикация.
 6. Хидратация: Достатъчната хидратация е от значение за изхвърлянето на токсините чрез урина и поддържането на здрави бъбреци.
 7. Умерен спорт и физическа активност: Редовната физическа активност може да помогне за подобряване на детоксикационните процеси в организма.

Съчетаването на тези фактори в здравословния начин на живот може да помогне за гладкото протичане на втората фаза на детоксикация и поддържане на баланса на токсичните вещества в организма.

В заключение И в заключение ще обобщя, че за борбата с ЕД е важно:

 • Отлична работа на черния дроб;
 • Добър и качествен жлъчен сок и доброто му оттичане;
 • Отлично състояние на червата.