Три причини, водещи до преяждане

Преяждането е чест проблем, с който се сблъскват мнозина и може да доведе до нежелани последици за здравето и благополучието ни. Но защо някои от нас имат трудности с контролирането на хранителните навици и сме склонни към преяждане? В настоящата статия ще разгледам три основни причини за преяждане – ограничително хранене, емоционално хранене и екстернално хранене. Ще ви запозная с тези видове преяждане и ще изследваме научните обосновки зад тях.

  • Ограничително хранене

То се обуславя от стремежа да се контролира хранителното поведение, като се ограничава количеството или видовете храни, които консумираме. Хората, които практикуват ограничителното хранене, често се стремят към „по-добро“ или „по-здравословно“ хранене, често съчетавайки диети с рестриктивни правила.

Основните причини  могат да включват стремежа към контрол, ниското самочувствие или негативната самооценка. Изследванията показват, че хората, които практикуват ограничителното хранене, имат по-висок риск от развиване на нарушения в хранителното поведение, като анорексия или булимия. Също така, такъв тип хранене може да доведе до нездрави отношения с храната, като привежда към цикли на „лишения и прекомпенсации“, което насърчава преяждането.

  • Емоционално хранене

Това е поведение, при което консумираме храна  не заради физически глад, а заради емоционални причини. Храната става утеха или начин за справяне със стрес, тъга, скука или други емоционални състояния. Емоционалното хранене често се свързва с консумацията на висококалорични и нездравословни храни.

Научните изследвания подкрепят връзката между емоционалното хранене и наличието на емоционални проблеми или стрес. Когато се изпитват отрицателни емоции, храни с високо съдържание на захар или мазнини могат да повишат нивата на невротрансмитери като серотонин, което може да доведе до временно облекчение и подобрение на настроението. Въпреки това, такова поведение може да стане навик и да приведе до нежелани последици за здравето, като натрупване на излишни килограми и повишен риск от развиване на здравословни проблеми.

  • Екстернално хранене

Това е вид преяждане, при което консумираме храна, когато сме изложени на външни стимули, като аромати, реклами или наличието на храна около нас. Хората, които проявяват екстернално хранене, имат трудности да регулират консумацията на храна спрямо своите физически нужди.

Изследванията показват, че такъв тип хранене може да бъде повлияно от околната среда и социалните фактори. Рекламите, видеоклиповете и атрактивното представяне на храна могат да насърчат консумацията на повече храна отколкото е необходимо. Това може да доведе до наднормено тегло и развитие на здравословни проблеми.

В заключение ще отбележа, че преяждането е многофакторен проблем и разбирането на причините зад него е важно за постигане на по-здравословни хранителни навици и отношение към храната. Ограничителното хранене, емоционалното хранене и екстерналното хранене са три основни причини, които могат да допринесат за хранителни нарушения.

Важно е да се обърне внимание на емоционалното състояние и да се разработят здрави стратегии за справяне с емоциите без да се използва храната. Също така, промяната в околната среда и навиците около храненето могат да помогнат да се намали въздействието на външни стимули върху консумацията на храна.

И най-важното, консултирането със специалист в областта на храненето и психологията може да помогне в процеса на преодоляване на проблемите с преяждането и изграждането на здравословни хранителни навици.